Om Kvalitetsregistret för rör i trumhinnan – Röroperationsregistret
Röroperationsregistret har till uppgift att samla in data som ger ett bra underlag för att utvärdera och utveckla vården av barn som får rör i trumhinnan. Friska barn och ungdomar under 15 år, som inte har komplicerande tillstånd som till exempel Downs syndrom, sensorineural hörselnedsättning eller läpp-käk-gomspalt ingår i patientgrupperna som kan registreras i Röroperationsregistret. Alla operationer när rör sätts in ingår i registret, både förstagångsoperationer och reoperationer.
Vid utveckling av registret har Röroperationsregistrets referensgrupp utgått från de evidensbaserade svenska behandlingsrekommendationerna för rörbehandling. En större förändring av registret genomfördes under våren 2021. Det innebar att registreringsrutinerna förenklades och att uppföljning av resultat baseras på föräldrarapporterade data. Viktiga kvalitetsparametrar är hörselmätning preoperativt samt barnets hörselsituation och allmänna välmående.
Rutiner för registrering
Rutiner för registrering utformas lokalt. Vårdplanerare, ÖNH-kirurg, annan sjukvårdpersonal eller registeradministratör kan registrera patienten i databasen, tidigast vid operationsbeslut, och senast på operationsdagen.
Registrets tre enkäter
Preoperativ föräldraenkät (pre-PROM)
När registrering i databasen påbörjas genereras en PIN-kod. Koden lämnas personligen, eller via brev, till föräldrarna senast på operationsdagen. Föräldrarna får även skriftliga instruktioner och adressen till en webbplats där de kan logga in med barnets personnummer och PIN-koden och besvara enkäten. Det går att lämna utskrift av enkäten till föräldrarna, om enheten har rutiner för hantering av pappersenkäter. Enkäten innehåller frågor gällande barnets allmänna välmående samt frågor med inriktning på öronbesvär och hörselfunktion.
Operationsenkät
Operationsenkäten är den enda registreringen som utförs av sjukvården. Ett antal frågor gällande indikation, datum för operationsbeslut respektive operation, preoperativ hörselmätning, resultat av eventuell tympanometri, unilateral eller bilateral operation, rörtyp och om abrasio utförts samtidigt med röroperationen besvaras. I första hand rekommenderas att ansvarig ÖNH-kirurg utför registreringen digitalt i samband med operationen. Enkäten går också att skriva ut för de enheter som föredrar pappersvarianten.
Postoperativ föräldraenkät (post-PROM)
Förutsatt att föräldrarnas e-postadress angivits i operationsenkäten, eller av föräldrarna i den första enkäten, kommer länk till den andra enkäten att skickas ut automatiskt via e-post efter tre månader. Enkäten är densamma som vid den preoperativa registreringen.
Om registret